LONDEN/BERLIJN - Tienduizenden mensen zijn zaterdag in een aantal Europese steden de straat opgegaan om te betogen tegen de top van de G20, de twintig belangrijkste economieën, die donderdag in Londen wordt gehouden.

Alleen al in de Britse hoofdstad kwamen volgens schattingen van de politie 35.000 mensen in actie, aldus de BBC.

De betogers eisen onder meer banen en rechtvaardigheid, stelde organisator Put People First, een coalitie van antiglobalistische bewegingen en hulporganisaties.

Agenten

De Britse autoriteiten zetten duizenden agenten in, uit angst dat woede over de financiële crisis zou ontaarden in geweld tegen de bankiers in het zakencentrum van Londen.

De protestmars door de Britse hoofdstad verliep zaterdagmiddag echter zonder incidenten. Van een gespannen sfeer was geen sprake.

In Duitsland waren er betogingen in Berlijn en in het financiële centrum Frankfurt. In Berlijn betoogden ongeveer tienduizend mensen tegen de G20, in Frankfurt negenduizend.

De opkomst in Parijs was veel lager. Enkele honderden mensen verzamelden zich in het centrum van de Franse hoofdstad. Met leuzen maakten ze duidelijk dat ze niet van plan zijn voor de crisis te betalen.