ISLAMABAD/LONDEN - De Pakistaanse president Asif Ali Zardari staat niet toe dat Pakistaans grondgebied wordt gebruikt voor het voorbereiden van terroristische activiteiten in andere landen.

Dat zei Zardari zaterdag in een toespraak voor het parlement. Zardari noemde de nieuwe Amerikaanse strategie voor het bestrijden van militante groepen als al-Qaeda en de Taliban een 'positieve verandering'.

Hij was er zeer over te spreken dat president Barack Obama vijf jaar lang 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) per jaar wil vrijmaken voor het beschermen van de democratie in Pakistan.

Brown

Ook de Britse premier Gordon Brown was vol lof over de plannen van Obama.

Hij zei dat de internationale gemeenschap moet helpen om het Afghaanse leger sterker te maken. Ook de politiemacht in Afghanistan moet volgens de Britse regeringsleider worden uitgebreid.

''We hebben meer politie nodig en daarom ook een trainingsprogramma voor de politie.''

Obama maakte vrijdag onder meer bekend meer militairen naar Afghanistan te sturen. Ook stelde hij Pakistan financiële steun in het vooruitzicht. Zo wil hij in de regio al-Qaeda en de Taliban definitief verslaan.

Zwarte lijst

Karzai deed zaterdag ook een oproep aan de Verenigde Naties om een aantal Taliban-leiders van de zwarte lijst te halen. Karzai benadrukte zaterdag dat het om Taliban moet gaan die geen deel uitmaken van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Karzai stelde dat het juiste klimaat voor vredesoverleg met de Taliban moet worden geschapen en dat juist daarom verzoening zo belangrijk is.

Op de vraag of Mullah Omar, de hoogste Taliban-leider, in aanmerking moet komen voor eerherstel wilde Karzai geen antwoord geven.

Op de zwarte lijst van de VN staan de namen van honderden personen die in verband worden gebracht met al-Qaeda of de Taliban. Voor die personen hanteert de VN sancties. Het gaat onder meer om een reisverbod en de oproep de tegoeden van die mensen te bevriezen.