AMSTERDAM - In het onderzoek naar een aantal criminele afrekeningen, het zogeheten project Passage, blijken 163 afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachten en geheimhouders als advocaten en medici niet te zijn vernietigd.

Dergelijke gesprekken mogen volgens de wet niet bewaard blijven, maar moeten direct worden vernietigd.

Advocaat Nico Meijering bevestigde zaterdag een bericht in NRC Handelsblad, dat meldt dat hij en zijn kantoorgenoot Marnix van der Werf een brief van het Amsterdamse Openbaar Ministerie hebben ontvangen. Uit die brief blijkt het bestaan van de telefoontaps.

Liquidatieproces

Meijering vroeg in een eerdere fase van het liquidatieproces al om onderzoek naar het mogelijke bestaan van niet-vernietigde geheimhoudersgesprekken.

Destijds zei het OM dat er in het uiterst complexe onderzoek conform de regels met dergelijke gesprekken is omgesprongen.

Dat er nu toch een fors aantal taps is opgedoken, noemt Meijering zorgelijk. Maandag wordt het proces hervat.

''Wij zullen deze kwestie onder de aandacht van de rechtbank brengen'', aldus de raadsman, die zich van verder inhoudelijk commentaar wil onthouden.

Vertrouwelijk

Een aanzienlijk aantal strafzaken is de afgelopen jaren stukgelopen op het feit dat vertrouwelijke communicatie tussen verdachten en hun advocaten dan wel andere geheimhouders ten onrechte niet was vernietigd.

Deze week nog ging om die reden een grote zaak in Den Haag, waarbij het draaide om een miljoenenfraude met tulpenbollen, onderuit.

In 2007 moest justitie de vervolging staken van een groep Hells Angels, nadat was gebleken dat een groot aantal geheimhoudersgesprekken bewaard was gebleven.

Sindsdien wordt er door justitie gewerkt aan nieuwe regels voor het afluisteren van advocaten en hun cliëntèle. De beroepsvereniging van strafrechtadvocaten dringt al jaren aan op aanpassing van de regels.

Zoekslag

Een woordvoerder van het OM bevestigt dat de brief is verstuurd. De 163 gesprekken zijn het resultaat van ''een nieuwe zoekslag'' onder de ruim 170.000 in het onderzoek getapte gesprekken.

Het betreft onder meer gesprekken die in eerste instantie niet als geheimhoudersgesprekken zijn herkend.

Dat zij nu onder de aandacht van de advocaten zijn gebracht, houdt verband met de wens van het OM om in Passage ''zo transparant mogelijk te opereren, aldus de woordvoerder.