AMSTERDAM - De vier grote steden willen zwak presterende scholen kunnen verbieden om nieuwe vestigingen binnen hun gemeentegrenzen te openen.

Hierover is gesproken met minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA). Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente Utrecht zaterdag.

Voorbeeld

De woordvoerder noemt als voorbeeld een basisschool die de Stichting Islamitische Scholen komend schooljaar opent in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

De Utrechtse wethouder van Onderwijs Rinda den Besten (PvdA) had de komst van de school willen voorkomen omdat andere scholen die onder de stichting vallen zwak presteren, maar daarvoor had zij geen wettelijke middelen.

Brief

Over dit soort situaties schreven de vier grote steden in oktober een brief aan Plasterk. Die zou welwillend staan tegenover de wens van de steden voor meer bevoegdheden om zwakke scholen te weren.

Den Besten wil dat scholen eerst hun prestaties elders verbeteren voordat zij verder kunnen uitbreiden. Het gaat bij zwak presterende scholen niet alleen om islamitische scholen, benadrukt de gemeentewoordvoerder. Ook kleine plattelandsscholen en vrije scholen leveren vaak zwakke prestaties.