AMSTERDAM - De voltallige oppositie wil een parlementair onderzoek naar de 'falende' jeugdzorg.

De VVD, SP, PVV, D66, GroenLinks, de PvdD en Rita Verdonk roepen de coalitiepartijen zaterdag in een opiniestuk in de Volkskrant op een dergelijk onderzoek mee voor te bereiden.

Artikel

De oppositiepartijen verwijzen naar een recent artikel van de PvdA'ers Paul Kalma en Staf Depla die daarin schrijven dat alle partijen in het parlement belang hebben bij een Kamer 'met tanden, en daarom vaker samen moeten optrekken.

De twee stelden dat de jeugdzorg een geschikt onderwerp is om te onderzoeken en de partijpolitiek uit te schakelen.

Wachtlijsten

De oppositiepartijen wijzen op de wachtlijsten, het doolhof van instanties, dure interim-mangers, doorgeslagen verantwoordingsgekte, wanhopige ouders en geld dat op de plank blijft liggen.

Opdracht

Het is de Kamer echter nog niet gelukt minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) met een duidelijke Kamerbrede opdracht aan het werk te zeten.

"Hierdoor lukt het minister Rouvoet constant weg te komen met slappe maatregelen die zijn voorgangers al tien jaar geleden voorstonden", aldus de oppositiepartijen.

Jeugdzorg

Op nieuwjaarsdag stonden ongeveer 5500 kinderen op een wachtlijst voor jeugdzorg. De wachtlijsten bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling stond op 1 januari op 279.

Rouvoet schreef afgelopen week aan de Kamer dat hij uitleg wil van een aantal gemeenten en provincies waarom hun wachtlijsten zijn gegroeid. De oppositie stelt dat Rouvoets voorstellen al tien jaar geleden opdoken, maar dat er sindsdien weinig is veranderd.