AMSTERDAM - Inlichtingendienst AIVD heeft in 2002 Britse en Amerikaanse informatie over het regime van Saddam Hoessein klakkeloos doorgegeven aan premier Jan Peter Balkenende (CDA), zonder deze te verifiëren.

Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van zeer recente geheime ambtelijke evaluaties van de besluitvorming om politieke steun te verlenen aan de invasie in Irak in maart 2003.

Verkeerde been

Het kabinet is volgens het ochtendblad op het verkeerde been gezet door de inlichtingenrapporten. Hierin werd de indruk werd gewekt dat Irak chemische en biologische wapens bezat, hoewel wel werd gerapporteerd dat Irak ondanks voorbereidingen hiervoor geen nucleaire capaciteit had.

De CDA-leider heeft lang volgehouden dat de Iraks weigering te ontwapenen genoeg reden was de oorlog te steunen. Later bleek dat het erg meeviel met Hoesseins wapenarsenaal.

Davids

Na lang aandringen stelde Balkenende onlangs de onafhankelijke achtkoppige commissie-Davids in om het besluitvormingsproces en de rol van de inlichtingendiensten hierbij te laten onderzoeken. De Tweede Kamer debatteert woensdag over de commissie, omdat die niet alle stukken, waaronder AIVD-rapportages, zou kunnen inzien.

MI6

De AIVD vertrouwde vooral op gebrekkige informatie van de Britse MI6, schrijft de krant, die op haar beurt ook naliet bronnen te toetsen.

Volgens Balkenende is alle informatie van Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten zorgvuldig getoetst en gewogen, schreef hij in antwoord op Kamervragen. Onderzoekscommissies in de VS en Groot-Brittanië hebben zeer forse kritiek geleverd op rapporten en adviezen van hun inlichtingendiensten.

Speculaties

In diverse media is gespeculeerd dat het kabinet de oorlog steunde als tegenprestatie voor de aanstelling van CDA'er Jaap de Hoop Scheffer als NAVO-chef. Hiervoor zijn echter geen harde bewijzen.