JAKARTA - Het dodental door de dambreuk bij de Indonesische hoofdstad Jakarta is opgelopen tot circa tachtig. Meer dan honderd mensen worden nog vermist.

Dit hebben officiële Indonesische bronnen zaterdag laten weten.

Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid zei dat ongeveer 180 mensen gewond zijn geraakt. Door de dambreuk stortten honderden gebouwen in. Reddingwerkers zoeken zaterdag nog altijd naar overlevenden.

Situ Gintung

Het water van het meer Situ Gintung overstroomde Jakarta's voorsteden Cireundeu en Ciputat vrijdag om 02.00 uur (plaatselijke tijd) en verraste de bewoners in hun slaap.

Volgens een overlevende was de ramp 'als een tsunami'.

De dambreuk kwam na uren van zware regenval en harde wind, waardoor tal van bomen ontworteld raakten en de verouderde dam het begaf.

Na de dambreuk rolde een vloedgolf van bruin water en modder over de laaggelegen woonwijken. Op sommige plekken kwam het water 6 meter hoog te staan. Mensen vluchtten naar de daken van hun huizen en wachten er op redding.

Regenval

Volgens een politiewoordvoerder is de precieze oorzaak van de dambreuk nog niet duidelijk. Door hevige regenval in de afgelopen periode stond het water hoger dan gebruikelijk in het Situ Gintung-meer.

De Situ Gintung-dam is in 1933 gebouwd. Indonesië was toen nog een kolonie van Nederland.