HLUBOKA NAD VLTAVOU - Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en minister Eimert van Middelkoop van Defensie hebben beiden positief gereageerd op het plan voor Afghanistan van de Amerikaanse president Obama.

Het plan, vrijdag door de Amerikaanse president Barack Obama gepresenteerd, viel in goede aarde bij de Nederlandse politici.

''Deze notitie is bij mij zeer goed gevallen. Er wordt gekozen voor een brede aanpak van de problemen in Afghanistan, niet alleen voor het jagen op terroristen.''

Verhagen zei dat vrijdag in de marge van een informele EU-bijeenkomst in het Tsjechische Hluboka Nad Vltavou.

Volgens hem klinkt in het plan van de VS de benadering door die Nederland al geruime tijd bepleit: het versterken van een effectieve Afghaanse overheid, het verbeteren van de politiediensten in het land en het betrekken van de buurlanden en de internationale gemeenschap bij de opbouw van Afghanistan.

Verhagen noemde het 'bemoedigend' dat de VS deze benadering steunt.

''Een tijd geleden stonden wij hier nog vrij alleen in.'' De minister vindt het een opsteker dat Obama zijn plan presenteert aan de vooravond van de grote Afghanistan-top die op 31 maart in Den Haag plaatsvindt.

Volgens Verhagen is de oproep van Obama om meer civiele bijdragen niet in de eerste plaats aan Nederland gericht. ''Als je kijkt wat wij doen, dan is dat al vrij fors'', zei hij.

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vindt de nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan ''heel goed''.

Hij vindt het belangrijk dat een groot deel van de vierduizend extra manschappen die president Barack Obama stuurt, zich gaan bezighouden met de training van het Afghaanse leger en de politie.

Ook prijst hij het feit dat de Amerikanen daarbovenop honderden civiele adviseurs inzetten.

Dat zei de minister vrijdag in een reactie op de hernieuwde plannen van Obama. Volgens hem is deze aanpak een inhoudelijk belangrijk signaal dat wijst 'naar onze lijn van denken in Uruzgan', zei Van Middelkoop.

Nederland benadrukt al twee jaar lang een gecombineerde aanpak van veiligheid, diplomatie en opbouw.

Gates

In een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates vrijdag heeft Van Middelkoop begrepen dat het om vier- tot vijfhonderd extra Amerikaanse deskundigen gaat.

Die gaan zich onder meer bezighouden met diplomatie, de opbouw van het Afghaanse bestuur, versterking van de rechtsorde, de wederopbouw en met de hervorming van de agrarische sector.

Gates zei ook dat de vooruitgang meetbaar moet zijn. De Amerikanen steken overigens al miljarden in de opbouw van de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Maar naast de financiële bijdrage gaat het er volgens Van Middelkoop vooral om dat er meer mensen worden ingezet voor de werkelijke training.

Ook vindt hij het belangrijk dat de meeste extra Amerikaanse militairen worden ondergebracht in de ISAF-stabilisatiemacht van de NAVO. De ISAF-commandanten hebben besloten hen in te zetten in de provincies Helmand en Kandahar.

Extra militairen

Naast deze vierduizend manschappen had Obama onlangs al 17.000 Amerikanen extra toegezegd. Van deze eenheden komt een klein deel in Uruzgan.

Het gaat om een helikoptereenheid met ongeveer twintig helikopters en een paar honderd man personeel. Daarvoor wordt Kamp Holland bij Tarin Kowt uitgebreid, waar de Nederlanders samen met Australiërs zijn gelegerd.

Van Middelkoop heeft zijn vliegtuig (Gulfstream) ingezet om VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op te halen.

VN

De Verenigde Naties verwelkomen de nieuwe Amerikaanse strategie. Dat heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten.

''We kijken uit naar een groeiende internationale betrokkenheid bij de wederopbouw van Afghanistan'', zei Ban via zijn zegsvrouw Michele Montas in New York.

Ban zelf verblijft in Moskou. ''We hebben niet alleen een militaire troepenversterking nodig, maar ook een politieke en economische versterking.