NAIROBI - De ex-Joegoslaaf die in Kenia was gearresteerd omdat hij mogelijk een gezocht oorlogsmisdadiger was, is vrijdag vrijgelaten.

De man blijkt niet de voormalige Bosnisch-Servische ex-generaal Ratko Mladic te zijn, en ook niet Goran Hadzic, naar wie het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag eveneens op zoek is.

De Keniaanse politie had de arrestatie donderdag bekendgemaakt.

Arrestatie

Het tribunaal is al jaren op zoek naar Mladic en Hadic. De Keniaanse politie zei donderdag dat zij een man had gearresteerd uit het voormalige Joegoslavië die al jaren in het Afrikaanse land leefde onder de naam Igor Majeski.

De politie zei dat de man werd gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal.

Majeski

Igor Majeski werd vrijdag in Nairobi verhoord. De Keniaanse politie had de media nieuwsgierig gemaakt met deze 'Joegoslavische man', die in een luxueus strandhotel in Bamburi, even ten noorden van Mombasa, was aangehouden.

De politie had ook Interpol ingeschakeld om te helpen bij het onderzoek.

Mladic

Mladic was tijdens de afscheidingsoorlogen (1992-1995) de bevelhebber van de Servische strijdkrachten in Bosnië-Herzegovina.

Hij speelde een hoofdrol tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica, waar in 1995 achtduizend moslims werden gedood. Hadzic wordt beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid

Majeski streek volgens de politie in 1998 neer aan de kust van Kenia. De man zou er een watersportonderneming hebben.