WASHINGTON - Al-Qaeda is ruim zeven jaar na de aanslagen van 11 september 2001 een groter gevaar dan ooit voor de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Daarom moet de organisatie worden vernietigd, aldus president Obama vrijdag.

De terreurorganisatie en bondgenoten als de Taliban moeten definitief worden verslagen en vernietigd. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd bij de presentatie van zijn plannen voor de strijd tegen terreur in Afghanistan en Pakistan.

De president noemde de situatie in beide landen steeds riskanter. Hij zei dat terroristen zich in de regio bevinden en nieuwe aanslagen beramen op de VS en andere landen.

Veiligheid

''Het is een internationaal veiligheidsprobleem van de grootste orde'', aldus Obama. ''De veiligheid van mensen over de hele wereld staat op het spel.''

Hij riep Pakistan op harder op te treden tegen de terroristen.

''Een kanker die het land van binnenuit dreigt te vermoorden''. In ruil daarvoor gaan miljarden extra naar Pakistan om daar de democratie veilig te stellen. Afghanistan moet volgens de president ook meer doen, onder meer in de strijd tegen corruptie.

Extra militairen

De VS zelf sturen onder meer vierduizend extra militairen naar Afghanistan om het leger van dat land te trainen.

De uitbreiding komt bovenop de 17.000 extra manschappen die eerder al waren aangekondigd. Ook stuurt Obama honderden extra civiele functionarissen naar Afghanistan die moeten helpen bij de wederopbouw.

Obama zoekt voor de civiele ondersteuning steun bij bondgenoten en internationale organisaties. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton moet bij de komende Afghanistan-top in Den Haag hiertoe een aanzet geven.

Verder wil Obama een nieuwe contactgroep voor Afghanistan oprichten. Daaraan moeten niet alleen bondgenoten van Amerika deelnemen, maar ook mindere vrienden als China, Rusland en zelfs aartsvijand Iran.

Afghanistan

De nieuwe plannen van Obama zijn positief onthaald.

Een 'strategie voor de overwinning', zei de Afghaanse ambassadeur in Washington, Said Jawad.

Ook Pakistan liet zich in gunstige bewoordingen uit. De nieuwe tactiek is volgens minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi ''een erg goede, ze zoeken een regionale aanpak van de situatie''.

Taliban

De Taliban in Pakistan en Afghanistan sluiten de rijen en gaan samen een nieuw offensief voorbereiden tegen de buitenlandse troepen in Afghanistan. Dat meldde The New York Times vrijdag.

De hernieuwde samenwerking kwam tot stand nadat de Afghaanse Taliban-leider mullah Mohammed Omar gezanten naar de Pakistaanse Taliban had gestuurd om hen over te halen mee te werken aan de strijd in Afghanistan, aldus Pakistaanse functionarissen en leden van de Taliban.

De Pakistaanse Taliban komen uit het gebied dat grenst aan Afghanistan en zijn veteranen van de strijd in het buurland.

Zij steunden de oorlog tegen buitenlandse troepen in Afghanistan met wapens, manschappen en trainingen. De laatste jaren vochten zij echter vooral tegen het Pakistaanse leger.

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vindt de nieuwe Amerikaanse strategie voor Afghanistan ''heel goed''.

Hij vindt het vooral belangrijk dat een groot deel van de vierduizend extra manschappen die president Barack Obama stuurt, zich gaan bezighouden met de training van het Afghaanse leger en de politie.

Ook prijst Van Middelkoop het feit dat de Amerikanen daarbovenop nog eens enkele honderden civiele adviseurs inzetten.

Dat zei de minister vrijdag in een reactie op de presentatie van Obama van de hernieuwde plannen.

Volgens hem is deze aanpak een inhoudelijk belangrijk signaal dat wijst ''naar onze lijn van denken in Uruzgan'', zei Van Middelkoop. Nederland benadrukt al twee jaar lang een gecombineerde aanpak van veiligheid, diplomatie en opbouw.