AMSTERDAM - Politie en justitie hebben onderzoek verricht naar de mogelijke afpersing door crimineel John Mieremet van vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Mieremet was verdachte, zo verklaarde oud-officier van justitie Fred Teeven vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam in de strafzaak in hoger beroep tegen Willem Holleeder.

Holleeder staat onder meer terecht voor de miljoenenafpersing van Endstra.

Teeven

VVD-Kamerlid Teeven, destijds als officier belast met het onderzoek naar de afpersing van Endstra, zei dat het de bedoeling was dat Mieremet zou worden aangehouden.

Met zijn uitlatingen onderschreef Teeven in elk geval gedeeltelijk de stelling van Holleeders advocaten, namelijk dat Mieremet de afperser van Endstra is geweest.

De raadslieden Stijn Franken en Chrisje Zuur verbonden daar eerder de conclusie aan dat niet Holleeder maar Mieremet Endstra's criminele kwelgeest is geweest.

Volgens Teeven is er echter sprake geweest van twee afpersingen.

Achterbankgesprekken

Volgens Teeven viel dat af te leiden uit de zogeheten achterbankgesprekken, de reeks geheime gesprekken die Endstra in 2003 voerde met inlichtingenrechercheurs van de politie.

Endstra werd in mei 2004 geliquideerd. Het onderzoek tegen Mieremet was een apart traject en werd gescheiden gehouden van dat tegen Holleeder. De zaak-Mieremet kwam abrupt ten einde toen de beruchte crimineel begin november 2005 in Thailand werd geliquideerd.

Teeven kon zich de codenaam van het onderzoek-Mieremet niet meer herinneren. De codenaam van de zaak-Holleeder is Kolbak. Holleeder werd eind januari 2006 gearresteerd.

Grote druk

Volgens Holleeders advocaten is ook uit andere omstandigheden op te maken dat Mieremet Endstra in de jaren voorafgaand aan diens dood onder grote druk zette.

Mieremet had miljoenen aan crimineel geld via Endstra geïnvesteerd. De vastgoedtycoon zou zijn financiële verplichtingen ten aanzien van Mieremet (en een aantal andere criminele beleggers) niet of slecht zijn nagekomen.

Buffer

Holleeder heeft altijd beweerd dat hij juist een buffer heeft gevormd tussen lieden als Mieremet (en diens criminele partner Sam Klepper) en zijn vriend Endstra.

De afpersing van Endstra heeft hij dan ook altijd ontkend. Niettemin veroordeelde de rechtbank hem eind 2007 mede voor dit feit.