WASHINGTON - Osama bin Laden en de leiding van terreurnetwerk al-Qaeda plannen nieuwe aanslagen op de Verenigde Staten.

Het vernietigen van al-Qaeda is dan ook het belangrijkste doel van de nieuwe Afghanistan-strategie die de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag bekend zal maken.

Dit is donderdag van hoge Amerikaanse functionarissen vernomen. Bin Laden zou opereren vanuit schuilplaatsen in Pakistan.

Obama

Obama wil 4000 militaire instructeurs naar Afghanistan sturen om de Afghanen in staat te stellen zelf leiding te geven bij militaire operaties tegen islamistische opstandelingen.

De kosten van de Amerikaanse operatie in Afghanistan, nu nog 2 miljard dollar per maand, zullen naar verwachting met 60 procent toenemen.

Opbouwwerk

Naast de extra militairen wil Obama ook honderden extra mensen naar Afghanistan sturen voor opbouwwerk en ontwikkeling. Hij maakt zijn plannen vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) in het Witte Huis bekend voor een gehoor van ambassadeurs en Amerikanen die binnenkort naar Afghanistan gaan.

In veel Europese landen is verzet tegen een hogere of langere inzet van gevechtstroepen. Naar verwachting zal Obama de bondgenoten daarom vooral vragen om geld voor civiele projecten en om instructeurs voor leger en politie.

Komende dinsdag buigt een internationale Afghanistan-top zich in het Haagse Statenkwartier over de toekomst van het islamitische land. Eind volgende week komen de NAVO-leiders bijeen in het Franse Straatsburg en het Duitse Kehl.