DEN HAAG - De regels voor Schiphol zullen worden aangepast zodat de luchthaven na een adempauze verder kan groeien. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op advies van staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat.

Het kabinet is bereid de "domme rekenfout" die de luchthaven bij de berekening van de geluidsoverlast heeft gemaakt te corrigeren. Door de fout zijn er op de Zwanenburgbaan veel minder vluchten mogelijk dan Schiphol zou willen en wordt de Polderbaan overbelast.

Uitruil

Het regelen van de 'uitruil' tussen deze banen zal enige tijd kosten. De groei van Schiphol zal daardoor tijdelijk stagneren. Het kabinet hecht aan het "zorgvuldig doorlopen" van de juridische procedure, "waarbij inspraak voor omwonenden is gegarandeerd". Schultz van Haegen zal binnenkort een gedetailleerd plan presenteren.

Het kabinet houdt vast aan de afspraak dat Schiphol zich bij de groei aan de milieugrenzen moet houden.

Schiphol hoopt dat de regels op tijd zijn aangepast. Directeur G. Cerfontaine verwacht dat de luchthaven in de loop van volgend jaar "vastloopt" als de aanpassing lang op zich laat wachten. Dat zou rampzalige gevolgen hebben voor de luchtvaartmaatschappij KLM en de Nederlandse economie. KLM is blij dat het kabinet de regels zal veranderen en hoopt op een snel herstel van de rekenfout.