DEN HAAG - Het kabinet is het vrijdag eens geworden over de extra bezuinigingen voor 2004. In totaal gaat het om een bedrag van 3,9 miljard euro. Dat heeft minister Zalm van Financiën gezegd na afloop van de ministerraad.

Eerder deze week bereikten premier Balkenende en de ministers Zalm, De Geus (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Economische Zaken) al overeenstemming over de extra snoeiplannen. De rest van het kabinet schaarde zich daar vrijdag achter. "Het ging niet moeilijk. We moesten alleen nog wat puntjes op de i zetten", aldus Zalm.

Hij bevestigde dat de ambtenaren en daardoor ook de uitkeringsgerechtigden er volgend jaar niet of nauwelijks op vooruit zullen gaan. "De ambtenarensalarissen zullen in de buurt van nul uitkomen." Oorzaak is de stijging van de pensioenpremies.

Ook Brinkhorst en De Geus toonden zich tevreden. "De besluitvorming was pittig, maar het resultaat is goed", zei Brinkhorst. De Geus is vooralsnog niet onder de indruk van de felle kritiek van FNV en CNV, die het helemaal hebben gehad met het kabinet. "Als je vrienden bij de bonden wil verwerven, moet je niet voor dit vak kiezen", aldus de CDA-bewindsman, die bij het CNV heeft gewerkt.