JAYAPURA - Vier Nederlandse journalisten zijn dinsdag gearresteerd in de Indonesische provincie Papoea. In provinciehoofdstad Jayapura werden ze opgepakt terwijl ze verslag deden van een demonstratie waarin werd opgeroepen tot onafhankelijkheid.

Volgens de Wereldomroep betreft het een reporter van NRC Handelsblad en drie freelancers. De Indonesische autoriteiten laten weten dat de Nederlanders zijn opgepakt omdat ze immigratieregels zouden hebben overtreden en zonder toestemming aan het filmen waren

Het viertal volgde in Indonesië de werkzaamheden van Nicolaas Jouwe (85). Hij is oprichter van de organisatie Vrij Papoea en sinds zondag op bezoek in het land.

Activisten in Papoea proberen al jarenlang om onafhankelijk te worden van Indonesië. De demonstratie op dinsdag was bedoeld om een referendum over de kwestie af te dwingen, aldus de Wereldomroep.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt de kwestie ernstig, zei hij in een reactie. Hij is ook verbaasd. Want hoewel bekend is dat de onafhankelijkheidsdrang op Papoea een gevoelige kwestie is voor de Indonesische autoriteiten, is ook bekend dat Nicolaas Jouwe er zit.

"Dan weet je ook dat er zaken naar voren kunnen komen die niet welgevallig kunnen zijn'', aldus Verhagen. In het kader van vrije nieuwsgaring moeten er volgens hem opnamen gemaakt kunnen worden.

Ook hadden ze volgens Verhagen toestemming om in Papoea te zijn, want "anders konden ze daar niet eens zijn''.