AMSTERDAM – Nederlandse militairen gaan vanaf 2011 een nieuwe helm dragen die minder weegt, beter zit en meer bescherming biedt.

De helm bestaat uit verschillende delen die afneembaar zijn. Naast veiligheid geeft de helm volgens de ontwerpers in uitgeklede vorm ook een vriendelijker aanzien.

Dat kan van pas komen als er contact met bevolking wordt gezocht, aldus de ontwerpers. Dit geldt ook voor de bril; er zijn varianten waarbij de ogen zichtbaar zijn. Iets wat nu vaak nog niet het geval is.

Testen

Als de testen voor de Galea (Romeins voor helm) goed uitpakken kunnen vanaf 2011 tot 5500 soldaten van de nieuwe helmen gebruik maken.

Nieuwe onderdelen op de Galea, die de oude helm uit de jaren negentig vervangt, zijn losse nek-, kaak- en oorstukken. Volgens ontwikkelaar Jan Brouwer van TNO zijn de helmen zo sterk dat militairen nog zelden boven op de schedel gewond kunnen raken.

“Ook zoeken we nu naar uitbreiding van de bescherming voor hals, nek en gezicht, zonder dat de hedendaagse soldaat er als een ridder uitziet”, aldus Brouwer.

Op een beurs in Praag werd het ontwerp met een innovatieprijs beloond.

Helm