AMSTERDAM - De Nederlandse Politiebond (NPB) heeft sterke twijfels aan het nut van de invoering van de Taser, een nieuw stroomstootwapen waarmee arrestatieteams van politie en marechaussee vanaf 1 mei bij wijze van proef worden uitgerust.

De bond vraagt zich af of het wapen wel veilig genoeg is en meent bovendien dat het 'gat' tussen wapenstok en dienstvuurwapen afdoende is gedicht.

'Arrestatieteams beschikken al over de zogeheten 'bean bag''', verwijst Jan-Willem van de Pol van de NPB naar een zakje met kogeltjes.

''Die dient hetzelfde doel als de Taser: een verdachte tijdelijk uitschakelen om hem te kunnen overmeesteren.''

Van de Pol vraagt zich af waarom juist de arrestatieteams worden voorzien van de Taser, waarvan er door het ministerie van Binnenlandse Zaken elf zijn besteld.

Straatteams

''De mensen die hem nodig zouden kunnen hebben, zijn de dienders op straat, die plotseling geconfronteerd kunnen worden met bijvoorbeeld een malloot met een mes.

Arrestatieteams plannen hun acties zorgvuldig en beschikken over hoogopgeleide mensen, die precies weten wat ze voor hun werk nodig hebben.''

De NPB wijst bovendien op de veiligheidsrisico's van de Taser. Met het wapen worden twee geleidende pijltjes aan draden afgeschoten, waardoor een stroomstoot van 50.000 volt wordt gezonden.

''Wat doet een Taser met iemand met een bomgordel?'', vraagt Van de Pol zich hardop af. ''Het is bekend dat bommen vaak afgaan door een elektrische ontsteking.''

VS

Daarbij komt dat de inzet van de Taser in het buitenland, met name de Verenigde Staten, nogal eens een fatale afloop heeft gehad.

Zo is een Amerikaanse jongen van 15 is afgelopen weekend overleden nadat de politie een Taser-stroomstootwapen tegen hem had gebruikt.