NEW YORK - China heeft afgelopen jaar bijna driekwart van alle doodstraffen ter wereld uitgevoerd, wat neerkomt op ruim 1700 executies. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De organisatie denkt dat het werkelijke cijfer waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat de uitvoering van de doodstraf in China staatsgeheim is. Naast China voeren tien andere landen in Azië de doodstraf uit, waaronder Afghanistan en Indonesië.

Europa zou een doodstrafvrije zone zijn, als Wit-Rusland de straf niet zou handhaven. De voormalige Sovjetstaat voerde in 2008 vier executies uit, door middel van een kogel in het achterhoofd. Familieleden krijgen niet te horen wanneer de veroordeelde wordt gedood en waar die wordt begraven.

Consequent

In Noord- en Zuid-Amerika zijn de Verenigde Staten ''het enige land dat consequent mensen blijft executeren''. Daar zijn in 2008 37 doodvonnissen voltrokken, waarvan de meeste in Texas.

Na Azië vinden de meeste executies plaats in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, met ruim 500 gevallen. In Iran kwamen veel terdoodveroordeelden aan hun einde door steniging en ophanging. In Saudi-Arabië gebeurt dat doorgaans door openbare onthoofding.

''Er zou in de 21e eeuw geen plaats meer moeten zijn voor onthoofding, elektrocutie, ophanging, de dodelijke injectie, het vuurpeloton en steniging'', zei Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty.

Verdubbeling

Vorig jaar werden minimaal 2390 mensen geëxecuteerd in 25 landen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2007. Dat komt vooral doordat Amnesty meer gevallen heeft kunnen achterhalen in China, via onder meer advocaten, media, activisten of familieleden van veroordeelden. Het werkelijke aantal in China zou nog steeds rond de 8000 liggen, aldus Amnesty-woordvoerster Nicole Sprokel.

Vorig jaar werden circa 8900 personen ter dood veroordeeld in 52 landen. De doodstraf wordt opgelegd in een groot aantal landen waar oneerlijke processen plaatsvinden, zoals in Irak en Sudan. Ook zijn raciale, etnische en religieuze minderheden oververtegenwoordigd bij de veroordeelden.

Positief

Toch valt er ook nog iets positiefs te melden. De Amerikaanse staat New Mexico schafte de doodstraf vorige week af. Daarnaast is er slechts een klein aantal landen dat nog doodvonnissen voltrekt, zei Khan. ''Daaruit blijkt dat we steeds dichter bij een wereld zonder doodstraf komen.''