PARIJS - Extreemrechtse en extreemlinkse jongeren zijn zondag in Parijs slaags geraakt naar aanleiding van omstreden uitspraken van paus Benedictus XVI.

De kerkvorst zei afgelopen week bij het begin van zijn reis naar Afrika dat het uitdelen van condooms niet de manier is om de ziekte aids te bestrijden, maar het probleem juist verergert.

Een groep van circa dertig linkse activisten gooide zondag condooms op de grond bij de Notre-Dame, op het moment dat gelovigen net de kathedraal verlieten.

Daarop braken gevechten uit met circa twintig extreemrechtse jongeren, die posters met daarop de tekst 'Laat mijn paus met rust' bij zich hadden. Er viel een gewonde. De politie arresteerde drie mensen.

Populariteit

De uitspraken van de paus zijn in Frankrijk slecht gevallen. Politici van zowel links als rechts uitten stevige kritiek. De populariteit van de kerkvorst onder de Fransen is flink gedaald.

Uit een peiling blijkt dat 57 procent van de bevolking hem als een slechte kerkvorst beschouwt. Van de Franse katholieken wil 43 procent dat de Duitser stopt als paus.

Afrika

Paus Benedictus XVI heeft zondag zijn bezoek aan Afrika afgerond. Hij deed dat met een openluchtmis in Luanda, de hoofdstad van Angola.

Circa een miljoen mensen hoorden in de zinderende hitte de boodschap van de geestelijke, volgens katholieken de plaatsbekleder van God op aarde, aan.

De kerkvorst haalde opnieuw hard uit naar ''de wolken van het kwaad'' die Afrika oorlogen, corruptie, etnische onlusten en armoede hebben gebracht.

Echte ontwikkeling van de landen in het 'verloren continent' is volgens de paus alleen mogelijk als een einde wordt gemaakt aan corruptie. In Kameroen, de eerste halteplaats tijdens zijn Afrikareis, hamerde Benedictus XVI daar ook al op.

Het is onduidelijk of de paus de machthebbers in Angola rechtstreeks heeft aangesproken op corruptiepraktijken.

Angola

Critici wijzen erop dat de paus met zijn bezoek aan Angola het autoritaire en corrupte bewind in dat land legitimeert. De regering van Angola sponsorde het pausbezoek, terwijl bisschoppen de corruptie in het land herhaaldelijk hebben veroordeeld. Angola is rijk aan olie en diamanten, maar alleen de elite profiteert hiervan.

De mis van zondag, waarbij de paus rond het middaguur op een groot met tentdoek overdekt platform stond, was het laatste grote evenement van de zevendaagse pausreis.

Veel bezoekers droegen petjes en t-shirts met afbeeldingen van het hoofd van de paus of van Jezus. Verscheidene mensen vielen flauw, bevangen door de hitte. Voor zover bekend waren er geen doden te betreuren, zoals op zaterdag nog wel het geval was geweest.

Luanda

Tijdens de mis stond de paus uitgebreid stil bij het incident in Luanda een dag eerder. Twee jonge vrouwen kwamen om het leven toen ze met duizenden anderen Angolezen middels een stormloop een plekje probeerden te bemachtigen in een stadion waar de paus enkele uren later zijn opwachting zou maken.

''Ik wil mijn deelneming betuigen aan hun families en vrienden en mijn diepgevoelde verdriet uiten omdat dit gebeurde terwijl ze kwamen om mij te zien'', zei de paus zondag in zijn gebed aan het begin van de mis. Door het drama zaterdag raakten ook tientallen mensen gewond.

Incidenten

Het was niet het enige incident tijdens de pauselijke reis. Benedictus XVI kreeg eerder deze week veel kritiek te verduren na uitspraken die hij deed in het vliegtuig onderweg naar Kameroen.

Want behalve de aidsuitspraken, veroordeelde de paus seksueel misbruik van vrouwen, maar sprak tegelijkertijd zijn afkeuring uit over de 45 Afrikaanse landen, waaronder Angola, die abortus goedkeuren in geval van incest of verkrachting.

De paus keert maandag terug naar Vaticaanstad.