EINDHOVEN - De twee mannen die zondag in Srinagar in Kashmir door Indiase militairen zijn doodgeschoten, woonden in Eindhoven. Het gaat om Ahmed el Bakiouli en Khariq el Hassnoui. De politie heeft de familie van het tweetal op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken formeel op de hoogte gesteld. Een woordvoerder van de politie heeft dat dinsdag bevestigd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil de lichamen van de twee mannen zo snel mogelijk vanuit Srinagar in Kashmir naar Nederland halen. Een medewerker van de ambassade in de Indiase hoofdstad New Delhi vertrekt zeer binnenkort naar Srinagar om de repatriëring te bespoedigen, meldt een woordvoerder van het ministerie.

Nederland heeft de Indiase autoriteiten ook om een toelichting gevraagd op de gebeurtenissen van afgelopen zondag. Volgens de grenspolitie (BSF) in Kashmir hadden de twee Nederlandse mannen een patrouille met messen aangevallen, waarna ze werden doodgeschoten.

Lokale kranten geven een andere versie. Zo zouden de mannen een vrouw te hulp zijn geschoten die werd lastig gevallen door militairen, waarna ze zelf werden neergeschoten.

Waarom de tweeeind december naar India zijn gereisd, is niet duidelijk.

De twee jonge mannen bezochten de Al Fourkaan moskee in Eindhoven. Op het adres waar de moskee gevestigd is, huist ook de stichting Al Quakf Al Islami. Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst probeert deze stichting met Saoedisch geld invloed te krijgen op het islamitisch onderwijs in Nederland.

De broer van Ahmed, Youssef el Bakiouli, is godsdienstleraar op de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad in Eindhoven, zo blijkt uit een door hem geposte e-mail in het gastenboek op de internetsite van de stichting Alwaqf

Ahmed el Bakiouli was een fervente deelnemer aan discussies in dit forum, blijkt uit een reactie op zijn dood. Andere deelnemers worden gevraagd voor hem en El Hassnoui te bidden "na hun moedige optreden als Mujahideen".

/NIEUWS'Gedode extremist in Kashmir was Nederlander' (video)