ROTTERDAM - Het onderzoek naar de bouwfaude duurt langer dan gepland. De verwachting was dat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de rijksrecherche medio 2003 klaar zouden zijn met hun werk, maar de opsporingsdiensten hebben naar verwachting tot 1 oktober nodig.

Na die datum neemt het landelijk parket een beslissing over strafrechtelijke vervolging van verdachten. Een woordvoerder van het landelijk parket zei vrijdag dat de uitloop noodzakelijk is door de omvang van het onderzoek.

De woordvoerder kon nog niet zeggen hoeveel verdachten voor de rechter moeten verschijnen en wanneer dat zal zijn. Het is de bedoeling dat de rechtbank in Rotterdam zich buigt over de bouwfraude.

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar acht bouwprojecten en vier grote bouwbedrijven. Het gaat vooral om de wegenbouwdivisies van bedrijven als het Groningse Koop, BAM (inclusief de recente aanwinst HBG), Heijmans en VWS.

De verdenkingen behelzen onder andere oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude en omkoping van ambtenaren. Ook worden twaalf ambtenaren verdacht van corruptie.

Het landelijk parket verwacht niet dat er de komende maanden nog mensen worden gehoord in verband met de bouwfraude. In de loop van het onderzoek heeft het OM bijna zeventig mensen aangehouden, onder wie zes ambtenaren. Momenteel zit er niemand meer vast.