GRONINGEN - Groningen heeft een café waar legaal gerookt kan worden. De eigenares van buurtcafé De Balk heeft de bar verplaatst naar een opberghok, waardoor het café zelf dienst doet als rookruimte.

Dat maakte kroegbazin Aethne McGhie vrijdag bekend. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) zegt dat de kroegbazin niet in overtreding is.

De maatregel vraagt wel enige coulance van de klanten, want zij moeten zelf hun glazen terugbrengen naar de bar.

"Het personeel mag niet meer in het café zelf komen vanwege de rook, maar we krijgen tweehonderd procent medewerking van onze klanten. Er heerst een grote sociale verantwoordelijkheid'', aldus Mc Ghie.

Eind januari was de verbouwing een feit. Voor die tijd stond iedereen te roken in het opberghok, wat de gezelligheid niet ten goede kwam.

Boetes

Sinds de situatie is omgedraaid heerst er weer volop gezelligheid in De Balk, zo zegt de eigenares. "En boetes? Nee, die hoeven we niet te verwachten.''

De VWA bevestigt dat. "We zijn van de situatie op de hoogte en het café is niet in overtreding zolang er in de rookruimte niet bediend wordt en deze afsluitbaar is'', aldus een woordvoerster.