SIDNEY - Het gat in de ozonlaag boven Antartica wordt dit jaar groter dan ooit. Australische wetenschappers maken dat op uit metingen die ze in het Zuidpoolgebied hebben gedaan. Het gat is nu al bijna zo groot als in het recordjaar 2000. Dat zei een van de onderzoekers vrijdag.

Ozon is de beschermende laag in de atmosfeer die de aarde beschermt tegen schadelijke zonnestralen die onder meer huidkanker bij mensen kunnen veroorzaken en het klimaat verstoren.

Uit een onderzoek drie jaar geleden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bleek dat het ozongat in 2000 op zijn toppunt 28 miljoen vierkante kilometer bedroeg. Dat is drie keer de omvang van Australië. In volgende jaren bleef het gat beperkt door het relatieve warme weer in het Zuidpoolgebied.

Volgens de Australische onderzoekers is het dit jaar al vroeg juist opmerkelijk koud geworden in het gebied. Daardoor kunnen de stoffen die het gat veroorzaken, onder meer CFK's, meer schade aanrichten. Pas begin oktober, als het weer warmer wordt, zal het ozongat kleiner worden.