LEEUWARDEN - De 38-jarige Manno K. uit Leeuwarden, die zijn ex-vriendin verkrachtte met zijn vuisten, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar celstraf.

K. moet direct de gevangenis in, omdat volgens de rechtbank de rechtsorde ernstig geschokt zou zijn wanneer de man eerst nog een tijd op vrije voeten blijft.

Het slachtoffer is door K. in december 2006 in haar woning in Leeuwarden vastgebonden en met twee vuisten tegelijk in zowel de vagina als de anus gepenetreerd.

Daarbij raakte het slachtoffer ernstig gewond in de schaamstreek en was zij tot voor kort afhankelijk van een stoma. Manno K. moet het slachtoffer ruim 33.000 euro betalen voor de schade die zij opliep.

Buitengewoon gewelddadig

Het Openbaar Ministerie (OM) had 2,5 jaar celstraf geëist. Deze straf vindt de rechtbank niet hoog genoeg omdat de verkrachting op "buitengewoon gewelddadige wijze'' heeft plaatsgevonden.

De rechters vinden de verkrachting voldoende bewezen omdat de verklaringen van het slachtoffer consistent zijn en door bewijs worden ondersteund.

Het DNA-onderzoek werd door de rechtbank betrouwbaar gevonden, in tegenstelling tot wat de advocaat van K. beweerde.