JERUZALEM - Leden van de militante Hamas-beweging in de Gazastrook hebben in de nacht van donderdag op vrijdag enkele Qassam-raketten en mortiergranaten afgevuurd op doelen in Israël. Volgens de interneteditie van de krant Haaretz raakte niemand gewond. Er was wel aanzienlijke materiële schade.

Israëlische troepen trokken op hun beurt voor de tweede opeenvolgende nacht de Palestijnse plaats Jenin binnen. Ook in Nablus waren de Israëliërs actief. Gedurende de nacht zouden in totaal zeker twaalf vermeende militante Palestijnen zijn opgepakt. Volgens bronnen binnen de Israëlische krijgsmacht zullen de nieuwe intensieve operaties in Palestijnse steden zeker nog drie tot vier weken duren.

Liquidatie

De acties van Hamas volgden op de liquidatie donderdag van een hoge Hamasleider. Zowel Hamas als de Islamitische Jihad verklaarde daarop zich niet meer te houden aan een zelf opgelegd tijdelijk bestand. Dat was overigens al geschonden door de bloedige zelfmoordaanslag eerder deze week in Jeruzalem, waarvoor beide groepen de verantwoordelijkheid opeisten.

De liquidatie van de Hamasvoorman is volgens Israëlische media de eerste van een reeks waarvoor de Israëlische regering al toestemming heeft gegeven.