DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft fel uitgehaald naar paus Benedictus XVI, die tijdens zijn bezoek aan Afrika condoomgebruik afwees en voor onthouding pleitte.

''Ik vind het buitengewoon schadelijk en ernstig dat deze paus mensen verbiedt om zichzelf te beschermen'', stelde Koenders woensdag in een verklaring.

De uitlatingen van de leider van de Rooms-Katholieke Kerk zijn volgens de PvdA-bewindsman ''niet van deze tijd''.

Condooms

De paus had gezegd dat het uitdelen van condooms niet de oplossing is in de strijd tegen de ziekte aids en het probleem zelfs verergert.

''Ondanks het feit dat seksuele onthouding inderdaad verspreiding van aids voorkomt, is onthouding alleen geen reële optie voor veel mensen. Dit lijkt meer op een ideologisch debat'', aldus Koenders.

Wetenschappelijk

Hij wijst erop dat wetenschappelijk is aangetoond dat condoomgebruik een effectieve methode is voor gezinsplanning en het voorkomen van geslachtsziekten.

''Mensen moeten zelf de keuze hebben en in staat worden gesteld om condooms te gebruiken en zich zo te beschermen tegen een hiv-infectie'', stelt Koenders.

De paus ''levert zo geen bijdrage aan het terugdringen van de aidsepidemie, gaat voorbij aan het onnoemelijke leed dat aids veroorzaakt en draagt daardoor bij aan het enorme stigma en discriminatie van mensen met hiv''.