SANKT PÖLTEN - De man die berucht is als het Monster van Amstetten, Josef Fritzl, heeft woensdag ook moord en wederrechtelijk vrijheidsberoving bekend.

Eerder bekende de 73-jarige Oostenrijker verkrachting en incest.

Het Oostenrijkse persbureau APA berichtte woensdag dat Fritzl op de derde dag van het proces verrassend alles bekende wat hem ten laste is gelegd.

De rechter vroeg hem wat hem tot zijn bekentenis heeft gebracht. Hij antwoordde op de getuigenis van zijn dochter. Ik heb spijt van wat ik heb gedaan, voegde Fritzl toe.

Vonnis

Het vonnis wordt donderdag verwacht. Fritzl krijgt waarschijnlijk levenslang wegens zijn bizarre misdaden. Hij en zijn vrouw Rosemarie uit Amstetten, circa 100 kilometer ten westen van Wenen, gaven in 1984 hun toen 18-jarige dochter Elisabeth als vermist op.

In werkelijkheid hield Fritzl haar 24 jaar in een kelder gevangen en verkrachtte haar. De dochter baarde zeven kinderen van wie er een het niet overleefde.

Verslaving

''Ik wist dat Elisabeth niet wilde wat ik wilde en dat ik haar pijn deed. Het was een verslaving, maar ik wilde echt kinderen met haar'', aldus de 73-jarige Fritzl na zijn aanhouding. De zaak kwam pas aan het licht toen de familie medische hulp zocht.

Drie kinderen werden opgevoed door de grootouders en drie anderen bleven zonder frisse lucht en zonder daglicht in Fritzls kerker tot de ontdekking van het drama in april vorig jaar, toen Fritzl medische hulp zocht.

Elisabeth

Incestslachtoffer Elisabeth Fritzl heeft dinsdag de geruchtmakende rechtszaak bijgewoond. Dat meldt de Oostenrijkse krant Kurier. Zij zou indrukken willen opdoen voor het boek dat ze aan het schrijven is.

Tijdens de rechtszitting kregen de rechters en de juryleden achter gesloten deuren de videoverklaring van de nu 42-jarige Elisabeth te zien.

In de rechtbank wilde de vrouw indrukken opdoen voor het boek dat zij over de incestzaak aan het schrijven is, verklaarde de kliniek waar zij en haar zes kinderen gedurende het proces verblijven.

Psychiater

Een psychiater die Fritzl heeft onderzocht heeft woensdag in de rechtbank gezegd dat de Oostenrijker "geboren is om te verkrachten''. De kans dat hij weer in de fout gaat, is dan ook erg groot.

Op de vraag waarom Fritzl zijn dochter Elisabeth had misbruikt en niet een van zijn andere kinderen, had Fritzl volgens psychiater Adelheid Kastner gezegd dat ze het meest op hem leek.

''Ze was net zo koppig als ik, net zo sterk als ik. Hoe sterker de tegenstander, hoe groter de overwinning'', citeerde ze hem.

Fritzl heeft altijd geweten dat het niet juist was wat hij deed en ''dat ik gek moet zijn om zoiets te doen''. Psychiaters hebben hem echter volledig toerekeningsvatbaar verklaard.

Advocaat

De uitgebreide schuldbekentenis van Fritzl was onder meer een grote verrassing voor zijn advocaat Rudolf Mayer. Volgens de raadsman had zijn cliënt hem niet van tevoren geïnformeerd over zijn opmerkelijke stap.

De verklaring van Elisabeth zou een grote schok teweeg hebben gebracht bij de verdachte. Na de zitting van dinsdag, waar de opgenomen getuigenis van de dochter werd vertoond, vroeg Fritzl in de gevangenis om psychologische bijstand om de zaak te verwerken.

Met zijn bekentenis hoopt Fritzl volgens Mayer zijn vrouw en kinderen te helpen.