VATICAANSTAD - In de strijd tegen de ziekte aids is het uitreiken van condooms niet dé oplossing. Dat zei paus Benedictus XVI dinsdag tegen journalisten aan boord van het vliegtuig dat hem naar de Centraal-Afrikaanse staat Kameroen brengt.

De leider van de RK-Kerk noemde aids ''een tragedie waaraan niet alleen met geld een einde kan worden gemaakt''. De uitdeling van condooms verergert het probleem zelfs, zei Benedictus.

Hij ziet de oplossing voor het probleem in ''een geestelijk en menselijk ontwaken'' en in vriendschap met allen die lijden.

Sahara

De landen ten zuiden van de Sahara hebben meer dan andere landen onder aids te lijden. Bijna twee derde van alle volwassenen en kinderen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, wonen volgens de VN in dat deel van de wereld.

Ook in Kameroen en buurland Gabon is het aantal mensen dat met hiv is besmet, toegenomen.

Met zijn verbod van kunstmatige voorbehoedmiddelen als condooms en de anticonceptiepil komt het Vaticaan regelmatig in conflict met internationale organisaties voor de volksgezondheid.

Onthouding

De kerk ziet seksuele onthouding als enige effectieve manier om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen als aids tegen te gaan. Vorig jaar riepen ongeveer zestig katholieke groepen Benedictus in een open brief op zijn standpunt over anticonceptie te herzien.

Het Aids Fonds en de organisatie STOP AIDS NOW! noemen de uitspraken van de Paus schadelijk voor de strijd tegen aids. Volgens de organisaties zijn er verschillende manieren om overdracht van hiv te voorkomen.

''Onthouding is er een van. Condooms zijn echter de meest effectieve manier om infecties te voorkomen als mensen seks hebben.''