ANTANANARIVO - De macht van de Malagassische president Marc Ravalomanana lijkt aan een zijden draadje te hangen.

Het leger bezette maandag het kantoor van de president. Volgens legerleider Andre Andriarijaona is de bezetting bedoeld om het vertrek van de 59-jarige Ravalomanana te bespoedigen.

De president was tijdens de inval niet in het gebouw aanwezig. Hij verblijft momenteel in een paleis, ongeveer 12 kilometer buiten de stad. Zijn familie verliet vorige week het eiland al.

Tanks

Het leger ontwrichtte met twee zeer oude Russische tanks de hoofdingang van het kantoor in het centrum van Antananarivo.

Ook de centrale bank van het eiland in de Indische Oceaan werd ingenomen. Ooggetuigen hoorden schoten en enkele ontploffingen.

Politieke crisis

Volgens de legerleider wil 99 procent van de militairen dat Andry Rajoelina aan de macht komt, als hij een oplossing weet om een einde te maken aan de politieke crisis in Madagaskar. Ex-dj Rajoelina is sinds december 2007 de burgemeester van Antananarivo.

De 34-jarige Rajoelina ziet het presidentsschap zelf ook wel zitten. Hij eiste de functie op en vroeg het regeringsleger Ravalomanana te arresteren.

Overwinning

''De overwinning is nabij'', juichte hij kort na de bezetting van het presidentiële kantoor. Rajoelina verwierp eerder het voorstel van de president om het volk in een referendum te laten beslissen wie de macht zou krijgen.

De veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie kwam na de inval in het kantoor bijeen en veroordeelde ''al het handelen dat tot crisis leidt''.

Europese Unie

Ook de Europese Unie uitte zorg over de situatie op Madagaskar. ''Als een nieuw staatshoofd aan de macht komt door geweld, militair geweld, dan is het niet iemand met wie wij rekening houden'', aldus de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg. Tsjechië is momenteel voorzitter van de EU.

De situatie in Madagaskar is al langer gespannen. De voorlopig hevigste uitbarsting was een demonstratie van de oppositie in februari.

De politie opende toen het vuur op de betoging, waardoor ongeveer dertig mensen omkwamen en zeker tachtig mensen gewond raakten.

Leger Madagaskar neemt paleis in