AMSTERDAM - Zembla heeft het kort geding dat bergbeklimmer Ronald Naar had aangespannen gewonnen. De rechter in Amsterdam stelde donderdag het documentaireprogramma in het gelijk.

In de documentaire Ruzie om de top was een reconstructie te zien van een aantal bergbeklimmingen van Naar. In de uitzending zeggen bergbeklimmers Frank Moll en Robert Weijdert dat ze betwijfelen of Naar ooit de top van de Nanga Parbat in Kashmir heeft bereikt. De bergbeklimmer beklom de berg in 1981 en beweert dat hij in z'n eentje op de 8125 meter hoge top heeft gestaan. Bewijzen daarvan heeft hij niet.

Feitelijk

Naar eiste voor de rechter rectificatie en een schadevergoeding. De rechter oordeelde dat Zembla op geen enkel punt onrechtmatig of onzorgvuldig heeft gehandeld en dat de aantijgingen tegen de bergbeklimmer voldoende feitelijk zijn onderbouwd, aldus Zembla.

De programmamakers hebben volgens de rechter voldoende pogingen ondernomen om Naar een weerwoord te geven. Naar zocht zelf herhaaldelijk de publiciteit en moet daarom meer tolerantie opbrengen voor uitlatingen die over hem worden gedaan. Ruzie om de top wordt 30 augustus herhaald.

'Op pad'

In juni won Naar een kort geding tegen Moll en het ANWB-tijdschrift Op Pad omdat zijn vroegere klimpartner ook in dit blad had beweerd dat de alpinist de top van de Nanga Parbat niet had gehaald. De rechter oordeelde toen dat de uitlatingen van Moll in het blad gebaseerd waren op zwakke en zeer aanvechtbare argumentatie.