AMSTERDAM - Dierenactivisten hebben zondagnacht in Stavenisse ongeveer 2500 nertsen uit een nertsenboerderij laten ontsnappen.

De meeste dieren zijn na de actie weer gevangen. Een aantal dieren werd doodgereden op de openbare weg, meldt de Nationale Recherche maandag.

De activisten konden vermoedelijk op het terrein van de Zeeuwse boerderij komen door aan de achterkant een schutting te vernielen.

Op de schutting was met verf de tekst 'DBF' aangebracht. Dat is volgens de Nationale Recherche de afkorting voor Dieren Bevrijdings Front.

Nationale Recherche

De Nationale Recherche heeft het onderzoek naar het loslaten van de dieren overgenomen van de regiopolitie Zeeland.

Het college van procureurs-generaal heeft onderzoeken naar dierenactivisme aangemerkt als onderzoeken van nationaal belang.

Het onderzoek naar het incident in Stavenisse staat onder leiding van het landelijk parket, waar drie officieren van justitie de opsporing en vervolging van dierenactivisten in hun takenpakket hebben.

Discussie

De praktijken van dierenactivisten zijn al enige tijd onderwerp van discussie. Zo stelde minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) onlangs voor organisaties van dierenactivisten een manifest te laten ondertekenen waarin zij zich 'publiekelijk distantiëren van de methodes die dierenrechtenextremisten kiezen'.

Doen zij dat niet, dan worden ze extra in de gaten gehouden. Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand zei hierop dat het antigeweldsmanifest doet denken aan de praktijken van nazi-Duitsland.