RIJSWIJK - De Nederlandse Keuringsdienst van Waren heeft eind december de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor mogelijke aanwezigheid van het antibioticum chloramphenicol in visafval. Volgens een woordvoerder is uit inspecties gebleken dat de verboden kankerverwekkende stof in het afval terecht was gekomen en is de zaak nu in handen van het Openbaar Ministerie.

Landbouwminister Bartels van het Duitse Nedersaksen maakte maandag bekend dat in totaal 188 ton visafval vanuit Nederland aan een verwerkingsbedrijf in Cuxhaven is geleverd. Daarin zou 27 ton garnalen zijn verwerkt die waren besmet met de stof. Een recyclingbedrijf uit Volendam zou de diepgevroren garnalen, die zouden worden vernietigd, uit de verpakking hebben gehaald en tussen het visafval hebben gemengd.

De Keuringsdienst heeft een procesverbaal opgemaakt tegen de firma Mooijer-Volendam bv, aldus de woordvoerder. Dit bedrijf haalde in augustus 31 ton garnalen uit de handel omdat die besmet waren met het antibioticum chloramphenicol. De woordvoerder kon niet bevestigen of de door het afval verwerkte garnalen dezelfde zijn als die eerder werden teruggehaald.

De visrestanten zouden in Cuxhaven worden verwerkt tot diervoer. Bartels vreest dat ondanks de waarschuwing uit Nederland mogelijk toch veevoer met de verboden stof door Duitsland of zelfs Europa is verspreid. In dat geval moeten misschien duizenden dieren worden afgemaakt.

Volgens de Keuringsdienst is er alleen visafval met de kankerverwekkende stof in Cuxhaven terechtgekomen.

/NIEUWSNederlands visafval bevat kankerverwekkende stof