SITTARD - De Amerikaanse kunstenaar van Japanse afkomst Shinkichi Tajiri is in de nacht van zaterdag op zondag in zijn woonplaats Baarlo overleden.

Dat heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Tajiri, bij wie begin 2007 een tumor in de alvleesklier werd vastgesteld, is 85 jaar geworden.

Tot Tajiri's bekendste werken behoren de vier monumentale gietijzeren Wachters op de stadsbrug in Venlo, die koningin Beatrix twee jaar geleden onthulde.

Inclusief de sokkel zijn die beelden, waarin de kunstenaar zijn aversie tegen agressie en geweld verwoordde, 9 meter hoog. Later dat jaar werd Tajiri benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Cobra

Tajiri, een van de weinige beeldhouwers van de Cobragroep, woonde sinds 1962 op Kasteel Scheres in Baarlo. Hij heeft in de gehele wereld tentoonstellingen gehad en vertegenwoordigde Nederland op de Documenta in Kassel en de Biennale in Venetië.

Zo exposeerde hij in 1949 met Cobrakunstenaars in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1959 richtte hij met Wessel Couzijn, Carel Visser en de vorig jaar overleden Carel Kneulman de Groep A'dam op, die kunst maakte die verwant aan de Cobra-Groep was.

Tajiri maakte niet alleen beelden, maar was ook actief als schilder, fotograaf en filmer.

Protest

Tajiri verliet in 1948 de Verenigde Staten uit protest tegen de behandeling van de Japanners in dat land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1956 verhuisde hij met zijn tweede vrouw, de Nederlandse beeldhouwster Ferdi Jansen, naar Amsterdam. Zes jaar later verhuisde hij naar Baarlo.