AMSTERDAM - Het lijkt er op dat er donderdag geen gevaar is geweest voor een terroristische aanslag in Amsterdam. Alle zeven verdachten die donderdag werden opgepakt, kwamen vrijdag vrij.

Eerst vijf, daarna de overige twee.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam liet eerder vrijdag weten dat slechts een van de verdachten nog onderzocht werd op eventuele betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

De andere verdachte bleef vastzitten wegens andere strafbare zaken. In een van de woningen waarin donderdag huiszoeking werd gedaan, zijn gestolen goederen gevonden. In geen van de huizen zijn explosieven aangetroffen.

'El Chino'

Een van de mensen die werd opgepakt, is familie van de inmiddels overleden Marokkaan Jamal Ahmidan, alias 'El Chino' (de Chinees).

Hij was een van de daders van de aanslagen in Madrid in maart 2004, waarbij 191 mensen omkwamen. Drie weken later bliezen vijf terroristen zich op tijdens een politieactie bij een appartement in een buitenwijk van Madrid. Onder hen was 'de Chinees', die gold als een van de hoofdverdachten.

Onderzoek

Volgens de gemeente Amsterdam was er sprake van reële dreiging.

''Dat de meeste verdachten nu vrij zijn, betekent niet dat je kunt zeggen dat het loze bedreigingen waren of dat de tip die binnenkwam achteraf niet waar blijkt.''

Het onderzoek naar de dreiging van aanslagen bij IKEA en winkels aan de Arena Boulevard is nog in volle gang. De identiteit van degene die de politie woensdagavond vanuit Brussel telefonisch tipte over mogelijke aanslagen met explosieven in Amsterdam-Zuidoost, staat centraal.

België

Daarbij heeft nauw overleg plaats met de Belgische autoriteiten. Een Belgisch televisiestation meldde dat het federaal parket in België de hele nacht informatie heeft nagetrokken, op Nederlands verzoek.

De afzetting van de Arena Boulevard en Ikea is opgeheven. Wel houdt de politie de boel nog scherp in de gaten. De Pathé-bioscoop aan de Arena Boulevard liep door de terreurdreiging de belangrijkste omzetdag van de week mis.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, premier Jan Peter Balkenende en minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zijn tevreden over de aanpak van de kwestie door politie en justitie. Het was adequaat en snel. De dreiging is terecht serieus genomen, vinden zij.

Busje

De tipgever die in de nacht van woensdag op donderdag bij de politie melding deed van mogelijke terreurdreiging, sprak van drie mannen die in een busje vanuit België naar Nederland zouden komen om een aanslag te plegen.

Dat meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Het onderzoek van justitie naar de dreiging richt zich nu voornamelijk op deze drie mannen en op de persoon die de politie tipte.

SMN

Het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) is opgelucht dat er geen sprake blijkt te zijn van terroristische dreiging in Amsterdam. Dat verklaarde het SMN vrijdag.

De organisatie zei blij te zijn dat de Marokkaans-Nederlandse verdachten geen terroristische motieven hadden. Alle zeven verdachten zijn inmiddels vrijgelaten.

Het SMN zet wel kanttekeningen bij de informatievoorziening door politie en justitie. Die zou negatief hebben bijgedragen aan de beeldvorming rond Marokkaanse Nederlanders. Volgens de organisatie is het vermelden van de etniciteit van geweldplegers zelden relevant.