DEN HAAG - Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is tegen het idee van bureau Jeugdzorg Amsterdam om een babyluik te openen. Zo'n luik waar anoniem een baby achtergelaten kan worden, wekt de indruk dat het afstand doen van kinderen toegelaten wordt. Het te vondeling leggen van een kind is echter strafbaar. Ross heeft dat geschreven in antwoord op vragen van het CDA.

Het is volgens Ross niet nodig om op te treden tegen bureau Jeugdzorg. Er is nog geen sprake van concrete plannen. Het bureau wil het opzetten van een anoniem babyluik echter niet uitsluiten, aldus Ross. Desgevraagd wijst ze er op dat dit plan echter niet past binnen de wettelijke taakomschrijving van het bureau. Het kan er ook geen subsidie voor ontvangen.

Bureau Jeugdzorg lanceerde het idee afgelopen zomer. Aanleiding daarvan was het groeiend aantal vondelingen in de hoofdstad. Het eerste half jaar van 2003 ging het al om vijf vondelingen. Voorzitter W. Janssen van het Bureau Jeugdzorg noemde dat nog geen trend, maar wel een zorgwekkende ontwikkeling. Een babyluik zou de overlevingskansen van het kind vergroten.

In Duitsland en Johannesburg bestaan al babyluiken. Die zijn geopend door kerken en in Duitsland door ziekenhuizen. De Duitsers hebben inmiddels al veertig 'Babyklappen' in gebruik.