AMSTERDAM - Ikea en andere winkels in Amsterdam-Zuidoost zijn vrijdag weer open. Dat meldde de politie vrijdagochtend om 07.00 uur.

De officiële mededeling luidt: "De driehoek is tot dit besluit gekomen omdat nader onderzoek geen bevestiging heeft opgeleverd van de in de melding aangegeven dreigingselementen".

Volgens de politie is er op dit moment geen sprake meer van een serieuze dreiging. Het onderzoek naar de mogelijk geplande aanslagen liep nog de hele nacht door.

De politie houdt vrijdag nog extra wel toezicht. ME-busjes en agenten houden een oogje in het zeil. Vanuit de lucht surveilleert een helikopter.

De vestiging van woonwarenhuis IKEA in Amsterdam-Zuidoost gaat wel een uur later open dan normaal. Klanten zijn welkom vanaf 11.00 uur. Klanten die al om tien uur voor de deur stonden, worden opgevangen met een gratis kop koffie.

Voorarrest

De donderdag aangehouden verdachten zijn alle nog in voorarrest. Vrijdagmorgen wordt besloten of een langere hechtenis nodig is.

Behalve winkels moest donderdag ook een bioscoop dicht blijven. Een concert van de Amerikaanse band The Killers in de Heineken Music Hall werd afgelast.

Telefoontje

De zaak kwam aan het rollen na een telefoontje aan de politie in de nacht van woensdag op donderdag. Daarin werd gemeld dat drie mannen explosieven wilden plaatsen gericht op het maken van slachtoffers in winkels. Volgens korpschef Bernard Welten kwam de melding uit Brussel.

De beller vertelde waar de mannen verbleven en noemde namen, panden en winkelketens. Hij gaf ook een vaag signalement. Er werd gebeld met een prepaid mobiele telefoon. Kort daarna werd duidelijk dat een van de genoemde namen behoort bij een familielid van een betrokkenen bij de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004.