AMMAN/ASSEN - Het Drentse hulptransport met medische hulpgoederen vertrekt vrijdag vanuit Amman naar Irak. Dat liet een woordvoerder van transportverzekeraar TVM donderdag weten.

De chauffeurs van het konvooi hebben donderdagochtend hun visum opgehaald bij de Saudische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman. Ze hebben daar een week moeten wachten voordat ze een geldig visum konden krijgen. Pas na nadrukkelijk aandringen van de Saudische ambassadeur in Den Haag en bemiddeling van verschillende Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten werd een spoedprocedure in werking gezet.

Accu's

Het vertrek heeft nog een dag vertraging opgelopen omdat de accu's van de wagens op dit moment leeg zijn. Dit komt doordat de koeling van de transportwagens de afgelopen week is blijven draaien. Bovendien moet de reis nauwkeurig worden gepland. In het islamitische weekend, dat valt op donderdag en vrijdag, zijn alle grenzen en overheidsgebouwen namelijk gesloten of maar beperkt open.

De verwachting is nu dat de chauffeurs over ongeveer vijf dagen in Irak aankomen. De eerste dagen voert de reis 1200 kilometer door de Saudische en Koeweitse woestijn. Vanaf de Iraakse grens krijgt de colonne militaire begeleiding van Amerikaanse en Engelse soldaten.

Het transport bestaat uit drie vrachtwagens met belangrijke medische voorzieningen voor een ziekenhuis in Midden-Irak. Aanvankelijk zou het transport vanuit Zuid-Turkije Irak binnengaan. Dit werd echter veel te gevaarlijk geacht. Op aandringen van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken is de route verlegd via Syrië, Jordanië, Saudi-Arabië en Koeweit.