ROTTERDAM - De CDA-fractie in de gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdag het vertrouwen in de eigen wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) opgezegd.

Van opstappen wilde een geëmotioneerde wethouder nog niets weten. Hij beraadt zich op zijn toekomst.

CDA-voorzitter Piet Boekhoud wil dat er een lijmpoging komt en noemde Geluk een van de beste wethouders. Het CDA komt daarmee in een spagaat en de toekomst van het CDA in Rotterdam lijkt daardoor allerminst zeker.

Volgens de CDA-fractie deelde Geluk in enkele belangrijke debatten de lijn van de fractie niet. De 38-jarige wethouder zou een eigen koers varen die niet in overeenstemming is met de politieke visie van het CDA op samenleving, jeugd- en gezinsbeleid in Rotterdam.

Visie

Geluk kan zich daar niet in vinden. In een verklaring stelde de wethouder dat hij gewoon het collegebeleid uitvoert. "In mijn idee passen mijn maatregelen bij de visie en de ambitie van het CDA. Naar mijn idee vaar ik dezelfde koers."

De meeste politieke kopstukken in Rotterdam reageerden verrast. De grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam staat pal achter de wethouder.

"Hij stak zijn kop boven het maaiveld uit en wordt daarom neergemaaid", aldus fractievoorzitter Ronald Sörensen. De PvdA reageerde geschokt. "Geluk is een van de dragende krachten. Als hij weggaat valt er nogal een gat", aldus fractievoorzitter Peter van Heemst.

Geluk kan volgens hem echter niets anders doen dan opstappen. "Dat is een politieke hoofdregel als het vertrouwen is opgezegd."

Relatie

De eerste haarscheurtjes in de relatie tussen de CDA-fractie en Geluk kwamen voor de oplettende toeschouwer in de afgelopen weken aan de oppervlakte. Vorige week donderdag botste de wethouder met zijn eigen fractie over drugstesten op school.

Geluk breidde de proef waarbij scholieren zich vrijwillig aan urinetesten onderwerpen op eigen initiatief uit. Het CDA kwam daar fel tegen in het verweer.

Talysa

Het was niet de eerste keer dat de partijen botsten. Ook in het dossier-Talysa steunde het CDA zijn wethouder niet volledig. De baby Talysa overleed na mishandeling door haar ouders, terwijl hulpverleningsinstanties de deur platliepen.

Geluk kondigde maatregelen aan om dergelijke gevallen te voorkomen. CDA-fractievoorzitter Karin Duys vond dit niet voldoende en diende zelf een motie in om de wethouder tot meer maatregelen te bewegen.