AMSTERDAM - Een filiaal van IKEA en enkele winkels aan de Arenaboulevard in Amsterdam-Zuidoost zijn donderdagochtend ontruimd wegens bedreiging met explosieven.

Burgemeester Job Cohen en de politie spraken van serieuze bedreigingen. De winkels aan de Arenaboulevard en Ikea blijven voorlopig gesloten. Het rechercheonderzoek is nog in volle gang.

Er is verhoogd toezicht in de omgeving, inclusief de (metro) stations. Het zal nog enige tijd duren voordat het onderzoek afgerond zal zijn en de winkels weer open kunnen. Het stadsdeelkantoor is open voor het personeel van de winkels.

Station Bijlmer

De politie houdt het naburige station Bijlmer Arena scherp in de gaten, zo vertelde Cohen. De mogelijk aanwezige explosieven kunnen gevaar betekenen voor grote groepen mensen.

De bedreigingen kwamen donderdagochtend rond 9 uur bij de politie binnen, en waren gericht tegen meerdere winkels in het gebied. De directies van de betrokken winkels zijn inmiddels over de bedreiging geïnformeerd.

Onderzoek

Zolang de politie onderzoek doet willen gemeente en politie nog niets kwijt over uit welke hoek de bedreigingen kunnen komen.

Een medewerkster van de Heineken Music Hall bevestigt dat de concertzaal enige tijd is ontruimd, maar liet rond 12.30 uur weten dat het poppodium weer in bedrijf is.

Ook bij de vestigingen van Media Markt, Perry Sport, Decathlon en Prenatal is bedrijvigheid gesignaleerd.

Ook zijn enkele kantoren in het gebied dicht. De politie heeft de toegangswegen naar het gebied afgesloten en houdt toezicht op de betreffende locaties.

Er zijn meer dan honderd politiemensen ter plaatse. Het verkeer in het gebied ondervindt weinig hinder van de ontruimingen.

Ontruiming

IKEA hoorde rond 9 uur van de bedreigingen, zo vertelde de woordvoerster. De ontruiming van de zaak is vervolgens rustig verlopen, mede omdat klanten op het tijdstip van de ontruiming alleen nog maar bij de winkel terecht konden om te ontbijten.

Personeel van de zaak reageerde in eerste instantie rustig op de ontruiming. Veel werknemers dachten dat sprake was van een oefening. De tweehonderd personeelsleden werden opgevangen in het magazijn van de winkel een eind verderop.

Het is niet de eerste keer dat het filiaal van IKEA in Amsterdam te maken krijgt met bedreigingen.

In december 2002 werden alle tien filialen van de Zweedse keten in Nederland ontruimd na bommeldingen en de vondst van explosieven. Voor die bedreigingen bleken twee Poolse bouwvakkers verantwoordelijk.

Foto's

Bekijk de lezersfoto's op NUfoto.

Arenaboulevard ontruimd