PARIJS - Frankrijk zal terugkeren in de militaire commandostructuur van de NAVO. President Nicolas Sarkozy heeft dat woensdag gezegd in Parijs.

Frankrijk trok zich in 1966 terug uit dit onderdeel van het militaire bondgenootschap.

Dat gebeurde onder het bewind van president Charles de Gaulle, die vond dat de Verenigde Staten een te grote rol speelden in het miltaire bondgenootschap. Het NAVO-hoofdkwartier en het centrale commando verhuisden daarop van Frankrijk naar België.

Verwacht

De volledige terugkeer van Frankrijk in de NAVO werd al langer verwacht. Sarkozy zinspeelde er vorig jaar al op. Woensdag zei hij geen reden te zien om de stap langer uit te stellen. Volgens hem wint Frankrijk aan invloed als het op de plek zit waar de beslissingen worden genomen.

Nog voor Sarkozy zijn besluit had aangekondigd, werd het al verwelkomd door NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer en EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana.

De Hoop Scheffer

Volgens De Hoop Scheffer is de Franse terugkeer goed voor het bondgenootschap en voor Frankrijk zelf. Alle NAVO-lidstaten staan volledig achter het Franse voornemen, aldus een NAVO-woordvoerder.