DEN HAAG - Bij het verzamelen van persoonsgegevens van passagiers die van en naar de Europese Unie vliegen, wordt iemands seksuele geaardheid straks niet geregistreerd.

In individuele gevallen kan dit uit andere gegevens wel worden afgeleid. Maar de autoriteiten moeten daar dan zeer behoedzaam mee omgaan.

Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. Diverse fracties wilden weten of het de bedoeling is dat homoseksualiteit wordt geregisteerd. Volgens de minister is dat niet het geval.

Passagiersgegevens

De EU-landen willen van de luchtvaartmaatschappijen tientallen passagiersgegevens, om die vervolgens dertien jaar te bewaren. Aanvankelijk was het systeem, waaraan nog wordt gewerkt, bedoeld om terrorisme te bestrijden.

Inmiddels zijn de plannen uitgebreid en worden de gegevens ook verzameld om zware criminaliteit, zoals mensenhandel, kindersmokkel en drugshandel, tegen te gaan.

In elk geval het CDA en de VVD steunen de plannen van Brussel. Regeringspartij PvdA en oppositiepartijen als SP, GroenLinks en D66 zijn er nog altijd niet van overtuigd dat het systeem er moet komen.

Bezwaren

Volgens hen kleven er te veel bezwaren aan, bijvoorbeeld als het gaat om de bescherming van persoonsgegevens en de rechtsbescherming van passagiers.

SP-Kamerlid Jan de Wit noemde het wel een stap vooruit dat de oorspronkelijke tekst van het voorstel fundamenteel is veranderd en verduidelijkt.

Toezichthouder

Hij neemt pas een definitief standpunt over de kwestie in nadat de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, Peter Hustinx, zich over het nieuwe voorstel heeft uitgesproken.

Hirsch Ballin benadrukte dat de bescherming van persoonsgegevens ook voor hem van groot belang is.

Hoeveel het systeem van gegevensverzameling gaat kosten, kon de minister nog niet zeggen. Hij zal de Tweede Kamer daarover later informeren.