WINNENDEN/BERLIJN - Een 17-jarige jongen heeft vijftien mensen doodgeschoten bij het bloedbad op een school in het Zuid-Duitse Winnenden. Daarna legde hij de hand aan zichzelf.

Binnen en buiten Duitsland is geschokt en ontdaan gereageerd op de massaslachting.

De jonge Tim Kretschmer begon zijn dodelijke actie omstreeks 09.30 uur 's ochtends op zijn vroegere middelbare school in het stadje Winnenden bij Stuttgart, de hoofdstad van de Zuidwest-Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Schietvereniging

Hij schoot negen leerlingen en drie leerkrachten dood met een pistool van het merk Beretta. Dat had hij waarschijnlijk gestolen van zijn vader, die als lid van een schietvereniging legaal wapens in huis heeft.

Bij huiszoeking door de politie bleek dat de wapencollectie niet veilig was opgeborgen. Ook constateerden de rechercheurs dat vijftig kogels munitie ontbraken. De zoon was ook een geoefend schutter.

Moorden

Op zijn vlucht schoot de dader nabij de school een volwassene dood, een medewerker van een nabijgelegen psychiatrisch ziekenhuis.

Daarna dwong hij een automobilist tot stoppen en reed met hem in diens voertuig naar het 40 kilometer verderop gelegen Wendlingen. Daar liet hij de man in zijn auto achter. Die liet de politie weten dat de dader te voet een nabijgelegen industrieterrein in was gevlucht.

Op dat industrieterrein drong hij binnen bij een Volkswagen-dealer en schoot er een werknemer en een klant dood.

Zelfmoord

Toen hij het gebouw weer verliet, opende hij het vuur op de inmiddels gearriveerde politie. Tijdens die schotenwisseling met agenten stierf de dader. Waarschijnlijk heeft hij zelfmoord gepleegd nadat hij gewond was geraakt, aldus de politie.

Motief

De politie tast nog in het duister over het motief van de dader. Hij was een ''volstrekt onopvallende'' scholier geweest, had zijn middelbare school afgemaakt en was aan een beroepsopleiding begonnen, aldus minister van Onderwijs Helmut Rau van Baden-Württemberg.

Vrouwen

Zijn slachtoffers waren vooral meisjes en vrouwen. Hij doodde de meeste scholieren met een gericht schot in het hoofd.

De politie zette bijna duizend man in. Bij de plaats des onheils probeerden mensen te bevatten wat zich in hun woonplaats had afgespeeld. Ontstelde omwonenden zagen vanuit hun raam scholieren in paniek uit de ramen van de klaslokalen springen nadat de dader het vuur had geopend.

Schietpartij Duitse school