DEN HAAG - Cafés kunnen kiezen voor een ventilatiesysteem om hun werknemers een rookvrije werkplek te kunnen bieden.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei dinsdag tijdens overleg met de Tweede Kamer open te staan voor dit alternatief voor een rookruimte.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou dan moeten vaststellen of een kroeg ook echt helemaal rookvrij is.

Klink waarschuwde de horeca hier niet te veel van te verwachten, omdat er nu nog geen systemen voor ventilatie bestaan die een rookvrije werkplek garanderen.

Steunen

De regeringspartijen bleven Klink steunen in zijn opstelling geen uitzondering op het rookverbod te maken voor kleine cafés of om hen schadeloos te stellen voor een verlies van klandizie. Uit onderzoek dat de minister heeft laten uitvoeren blijkt in zijn ogen niet dat bepaalde delen van de horeca onredelijk veel harder worden getroffen door het verbod dan andere.

Kleine kroegen wel toestaan de asbak op tafel te zetten zou oneerlijk zijn tegenover grotere café's.

Personeel

Toch bepleit de SP nu in navolging van de VVD en PVV clementie voor kleine kroegen zonder personeel. Het CDA vroeg Klink eens te kijken naar systemen in Duitsland, die rookruimtes mogelijk maken waar geen deur in zit en waar de rest van de kroeg toch geen last heeft van de rook.

Nu is een deur wel vereist. Voor een goede rookruimte zou een keurmerk moeten komen. ''Doe niet te pietluttig'', riep CDA-Kamerlid Cisca Joldersma de minister op.

Blij verrast

De fervente tegenstanders van het rookverbod in de Kamer reageerden blij verrast op de opmerkingen van de minister over ventilatie. Het zou een alternatief voor kleine kroegen kunnen zijn die geen ruimte hebben voor een rookruimte.

Maar PvdA'er Lea Bouwmeester ziet het er niet van komen. Als er al systemen ontwikkeld worden, worden deze veel te prijzig voor de portemonnee van de kleine horecaondernemer.

Onbetaalbaar

In de aanloop naar het huidige rookverbod speelde ventilatie ook al een belangrijke rol. TNO en RIVM stelden eerst dat dit onbetaalbaar zou zijn voor de meeste kroegen. Uit een nieuw TNO-onderzoek bleek dit wel mee te vallen en knapte de lucht er ook een stuk van op.

Toen bleek dat de horeca zelf niet veel werk maakte van het uitbannen van de sigaret, kwam het alsnog tot een rookverbod.