ROTTERDAM - Zeven leden van de Orde der Transformanten hebben iets te maken met de moordaanslag op een Rotterdamse zakenman in augustus 2008.

Deze leden van de geloofsgemeenschap wilden kennelijk afrekenen met een vijand, stelden de twee officieren van justitie dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Voor dit misdrijf zitten momenteel drie mannen vast. Twee verdachten moesten voor de tweede maal voor de rechters verschijnen.

De verdachten uit Hoeven ontkennen iets met de schietpartij te maken te hebben. Hun advocaat Inez Weski vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) de daders te eenzijdig in de richting van de orde zoekt.

Bewijzen

Het OM somde dinsdag een lijst bewijzen op aan de hand waarvan de overtuiging is ontstaan dat de leden wel achter de aanslag zitten. Tussen de bewijsstukken zit ook een leidraad hoe een beginnend kerkgenootschap dient om te gaan met bedreigingen van binnenuit en van buitenaf.

Bovendien stond in een notitieboekje van een van de verdachten een instructie over hoe hij zou moeten handelen als hij zou worden aangehouden.

Aanslag

De zakenman overleefde vorig jaar de aanslag in de chique Julianalaan in Kralingen. Direct nadat hij werd neergeschoten, riep hij dat de orde erachter zat. Hij was ooit getrouwd met een lid.

Volgens het OM hadden het slachtoffer en de Hoevense groepering al langer problemen met elkaar.