AMSTERDAM - Ryan P. (27) heeft levenslang gekregen voor doodslag op Marlies van der Kouwe. Dat maakte de rechtbank van Curaçao dinsdagmiddag bekend.

De uitspraak is conform aan de eis van de officier van justitie. De rechtbank acht moord niet bewezen, maar wel een zware vorm van doodslag. Uit het bewijs blijkt niet dat P. heeft gehandeld na kalm beraad, aldus de rechter.

De zogenoemde gekwalificeerde doodslag wil zeggen dat P. Marlies heeft gedood om te voorkomen dat hij herkend zou worden.

Verkrachting

De verkrachting van Van der Kouwe die het Openbaar Ministerie hem verweet, is volgens de rechtbank ook niet bewezen. P. werd wel veroordeeld voor bedreiging en beroving van een andere vrouw.

P. heeft toegegeven dat hij de 24-jarige van der Kouwe heeft gewurgd, maar heeft de verkrachting steeds ontkend. Ook de rechtbank oordeelde dat verkrachting niet kon worden bewezen.

Hij heeft gezegd dat hij de tas van de vrouw wilde stelen en dat hij haar daarom van haar fiets heeft getrokken. Toen zij zich verzette, zou hij haar hebben gewurgd.

Van der Kouwe verdween in de nacht van 20 op 21 september vorig jaar op Bonaire, toen ze naar huis fietste in de wijk Hato. Pas een maand later werd haar stoffelijk overschot gevonden, ongeveer 10 kilometer van de plek van haar verdwijning.

Volgens de reclassering en psychische rapporten is P. volledig toerekeningsvatbaar en is de kans dat hij in herhaling valt groot. Gezien zijn strafrechtelijke verleden - P. is twee keer veroordeeld wegens verkrachting - is hij een gevaar voor de samenleving, vindt de rechtbank.

Opgelucht

De familie Van der Kouwe was zichtbaar opgelucht over de levenslange gevangenisstraf. De moeder, broer en zus van Marlies zaten in de rechtszaal op een paar meter afstand van de verdachte. Vader Van der Kouwe was niet aanwezig.

P. kreeg geen gelegenheid om na het vonnis iets te zeggen. Hij werd na de uitspraak, die een half uur duurde, snel afgevoerd. De advocate van P. was niet aanwezig bij het vonnis. Ze zou ziek zijn.

Officier van justitie David van Delft, zelf niet aanwezig in de rechtbank op Curaçao, was ''niet ontevreden,'. ''Een officier van justitie kan het slechter treffen.'' Het proces voor de medeverdachte van de moord op Marlies van Kouwe, Sigmar M, staat nog niet gepland.