WASHINGTON - De regering van de Amerikaanse president Bush manipuleert de wetenschap om de belangen te dienen van conservatieve Republikeinen en van invloedrijke industriëlen. Dit stelt een groep Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden in een 33 pagina's tellend rapport, dat zij recent naar buiten hebben gebracht.

Zo zou informatie over efficiënt condoomgebruik van overheidswebsites over de volksgezondheid zijn weggehaald. Periodieke onthouding wordt als voorbehoedmiddel betrouwbaarder voorgesteld dan zij is.

Bush heeft een antiabortusactivist benoemd tot voorzitter van een commissie die toezicht houdt op medicijnen die met de menselijke voortplanting verband houden. Die conservatief beveelt vrouwen aan bij menstruatieklachten in de bijbel te gaan lezen.

Vergiftiging

In een commissie die kinderen moet helpen beschermen tegen loodvergiftiging, zijn personen benoemd die nauwe banden hebben met de loodindustrie, aldus het rapport dat de parlementariër Henry Waxman heeft gepresenteerd.

Onderzoeksgegevens van overheidsinstanties over het broeikaseffect worden weggemoffeld, omdat er geen "wetenschappelijke consensus" is over het fenomeen. Subsidieaanvragen voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten worden langzamer afgehandeld, als het woord 'homoseksueel' erin voorkomt, aldus Waxman en de zijnen.

Een woordvoerder van het Witte Huis spreekt tegen dat Bush de wetenschap manipuleert. Volgens hem handelt de president gewoon in het belang van het Amerikaanse volk.