DEN HAAG - Ziekenhuisdirecties moeten meer te zeggen krijgen over medisch specialisten. Aan de raden van toezicht, die de directies controleren, moeten meer eisen worden gesteld.

Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

De raad vindt ook dat patiënten meer mogelijkheden moeten krijgen om hun recht te halen als ze de dupe zijn van falend ziekenhuisbestuur.

Voorzitter Rien Meijerink van de RVZ pleit voor de komst van een Publieke Kamer, te vergelijken met een Ondernemingskamer, waar patiënten bij de rechter kunnen aankloppen voor steun.

Macht

Volgens de RVZ hebben medisch specialisten te veel macht binnen ziekenhuisorganisaties. Specialisten controleren via eigen commissies elkaars functioneren, maar de ziekenhuisdirectie krijgt vaak geen inzicht in de rapportages.

Voorzitter Meijerink vindt dat de artsen gedwongen moeten kunnen worden de rapportages af te staan aan de leiding van het ziekenhuis. Die moet dan kunnen optreden tegen dokters die slecht werk leveren.

Instrumenten

In een eerste reactie zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) dat het vraag is in hoeverre directies genoeg instrumenten in handen hebben.

Zonder direct op de aanbevelingen in te gaan, stelde de minister dat het RVZ-rapport een goede poging is om in beeld te brengen of die instrumenten toereikend zijn.

Verantwoording

Belangenorganisaties van medisch specialisten, KNMG en de Orde van Medisch Specialisten, erkennen in een reactie dat de verantwoording over het medisch handelen aan ziekenhuis en publiek beter kan.

Ze zeggen bereid te zijn afspraken te maken over verbetering.

Codes

De RVZ had geopperd de Orde van Medisch Specialisten meer bevoegdheden te geven zodat de organisatie specialisten kan dwingen zich volgens bepaalde codes te gedragen.

De orde zelf ziet weinig in dit voorstel.

De RVZ richt haar pijlen ook op de raden van toezicht. De leden van die raden vatten hun werk te vrijblijvend op, vindt voorzitter Meijerink.

Ook Klink zei dat toezichthouder geen erebaantje meer is. ''Dat zijn we ontgroeid.''