BELFAST - Continuity IRA, een splintergroepering van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) heeft de aanslag op een agent maandagavond in het Noord-Ierse Craigavon opgeëist. Dat meldden Britse media.

De Continutiy IRA en een andere splintergroepering, Real IRA, verzetten zich met geweld tegen de voorlopige overeenkomst die de partijen in het Noord-Ierse conflict in 1998 sloten.

De politieke tak van de IRA, Sinn Féin, staat achter het vredesproces in de Britse provincie. De Real IRA en Continuity IRA doen er juist alles aan om de Britse heerschappij in Noord-Ierland te beëindigen.

Het vredesproces in Noord-Ierland lijkt echter onaangetast door deze nieuwe uitbarsting van geweld. Republikeinse en Unionistische politici veroordeelden de aanslagen in scherpe bewoordingen, net als Dublin en Londen.

Sinn Féin

De partij veroordeelde de moord op de politieman scherp. "Dit is een aanslag op het vredesproces'', aldus Sinn Féin-afgevaardigde John O'Dowd dinsdag.

De Britse premier Gordon Brown zei in een reactie, dat hij weigert terug te keren naar de tijd van veel sektarisch geweld.

Real IRA

De moord op de agent vond plaats 48 uur na de moord op twee militairen zaterdag. Dat was de eerste keer sinds 1997 dat er weer Britse militairen om het leven kwamen door sektarisch geweld in Noord-Ierland. De dubbele moord is opgeëist door de katholieke splinterbeweging Real IRA.

Moord op agent