DHARAMSHALA - De dalai lama, de geestelijk leider van Tibet, heeft dinsdag ongewoon hard uitgehaald naar China. Hij beschuldigde China van het ombrengen van honderdduizenden Tibetanen.

Verder zei de dalai lama dat China van Tibet "een hel op aarde" heeft gemaakt. China heeft de uitspraken van de geestelijk leider afgedaan als "leugens".

"De dalai lama-kliek haalt goed en slecht door elkaar. Ze roddelen", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Tibet zou juist profijt hebben gehad van de onder Chinees bewind doorgevoerde hervormingen.

De Tibetanen herdenken dinsdag de vijftigste verjaardag van een grote opstand tegen de Chinese bezetting.

Extra veiligheidsmaatregelen

De opstand van 1959 resulteerde in de vlucht van de dalai lama. In 1950 waren de Chinezen Tibet binnengetrokken om het te 'bevrijden'. In de aanloop naar de herdenking heeft China extra veiligheidsmaatregelen genomen in Tibet.

In Dharamshala in India, waar de Tibetaanse regering in ballingschap verblijft, zei de dalai lama dinsdag dat de Chinese communistische regering in Tibet een reeks repressieve en gewelddadige campgnes heeft uitgevoerd.

Hij stelde dat de bevolking van Tibet in de afgelopen vijftig jaar zwaar heeft geleden. Verder eiste hij een "legitieme en een zinvolle" autonomie voor Tibet.