ACCRA - Gyude Bryant treedt in oktober aan als de leider van een overgangsregering in Liberia. Dat hebben afgevaardigden van de verschillende Liberiaanse facties in de nacht van woensdag op donderdag bij consensus besloten tijdens vredesberaad in Accra, de hoofdstad van Ghana. Bryant neemt het roer over van Moses Blah, de huidige president van het West-Afrikaanse land en opvolger van de omstreden Charles Taylor.

Bryant is een zakenman uit Monrovia en leider van de Liberia Action Party. Hij zou gelden als politiek neutraal en daarmee acceptabel zijn voor vooral de rebellengroepen in het land. Die hebben eerder hun eis laten vallen de kandidaat voor het leiderschap van de interim-regering te leveren.

De overgangsregering moet een definitief einde maken aan veertien jaar burgeroorlog in Liberia. De tijdelijke bestuurders moeten bovenal de weg effenen naar verkiezingen in 2005. In januari moet dan een gekozen regering het roer overnemen.

Bryant had concurrentie van ex-VN-functionaris en Taylor-tegenstander Ellen Johnson-Sirleaf en Rudolph Sherman, leider van een coalitie van partijen die de reputatie hebben dat ze achter Taylor stonden. De oud-president woont sinds kort in ballingschap in Nigeria.

Bryant doet zaken in havenbenodigdheden. De 54-jarige succesvolle zakenman heeft nooit eerder een politieke functie bekleed. Wel heeft Bryant een leidende rol in de Episcopaalse Kerk, de Liberiaanse anglicanen.

Plaatsvervanger van Bryant wordt Wesley Johnson, zo is vernomen van bronnen bij Ecowas, de West-Afrikaanse gemeenschap van staten die bemiddelt bij de Liberiaanse perikelen.

Ondanks het vredesakkoord tussen de regering-Blah en de LURD- en MODEL-rebellen gaan de gevechten in Liberia gewoon door. De hulporganisatie Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat het front slechts 45 kilometer verwijderd is van een kamp waar 60.000 mensen een veilig heenkomen hebben gezocht, onder wie veel zwaar ondervoede kinderen.